Wednesday 23 October 2013

Lapte de pasare

 

P1200820

Desertul copilariei mele. Bunica i-l facea bunicului cand vroia sa il induplece in privinta vreunei decizii mai delicate. Daca incercati sa il faceti, veti intelege de ce este atat de special, si de ce merita aplecata urechea la gospodina care il prepara!

 

Ce iti trebuie:P1200775

1 litru lapte

6 oua

100 g zahar pudra

100 g zahar tos

1 lingurita faina de porumb sau amidon din cartofi

un baton de vanilie (sau 2 pliculete de zahar vanilinat)

1 lingura de rom

 

Ce trebuie sa faci:

Pui la fiert laptele cu vanilia, intr-o cratita larga. Cand da in clocot, dai focul mic, mic de tot.

Pana fierbe laptele, bati albusurile pana stau băţ apoi adaugi zaharul pudra si bati din nou, pana stau si mai băţ.

P1200781P1200783

Cu o lingura inmuiata in apa rece, iei din albusuri cat incape intr-o lingura, nivelezi cu un cutit cat sa ia forma de galusca, si ii dai drumul sa alunece in laptele care fierbe la foc foarte mic (fara sa clocoteasca).

P1200784P1200785

Pui 3-4 galuste de albus in lapte, sau cate iti incap fara sa se incomodeze unele pe altele. Dupa 1 minut, intorci galustele pe partea cealalta. Dupa inca un minut, le scoti pe o sita cu o paleta cu gauri, si le lasi sa se raceasca. Faci asta pana ti se termina albusul, apoi iei laptele de pe foc si scoti batonul de vanilie, daca e cazul.

P1200787P1200803

Separat, bati galbenusurile cu zaharul tos pana se topeste zaharul. Apoi adaugi treptat laptele in care ai fiert galustele de albus. Ai grija sa nu fie inca foarte fierbinte, pentru ca faci omleta in loc de crema!

P1200792P1200813

Cand tot laptele e inglobat in galbenusuri, amesteci si o lingurita de faina de porumb sau amidon din cartofi, apoi pui compozitia pe foc foarte mic, amestecand intr-una, pana cand incepe sa se ingroase.

Stingi focul, lasi sa se racoreasca un pic, apoi pui o lingura de rom si amesteci.

Servesti in castronele sau farfurii de supa: un polonic de crema si doua galuste (cu alte cuvinte, lapte de pasare cu oua pufoase).

P1200822

Enjoy!

No comments:

Post a Comment