Wednesday, 6 May 2015

Placintă cu… ce vrei tu

 

Aceasta nu este o plăcintă. Este o invitaţie la fantezie în bucătărie.

P1290832

 

Ce îţi trebuie (voi da mai jos cantităţile pentru fiecare tavă. Daca pregăteşti mai multe variante, ca mine, va trebui să înmulţeşti şi ingredientele):

Pentru orice variantă (ingredientele de bază):

Aluat pentru plăcintă (eu am folosit varianta congelată de la Bella. Nu m-a dezamăgit niciodată). Un pachet conţine 2 foi, deci îţi ies două tăvi.

4 ouă

3 linguri de smântână

unt

usturoi

sare, piper, ierburi de Provence

Pentru umpluturi (pe variante):

Varianta 1) umplutura de spanac cu mozzarella şi bacon

700 g spanac curăţat (puteţi folosi şi baby spinach de la pungă, gata curăţat)

350g mozzarella (tăiată cubuleţe)

5 fâşii de bacon (rumenite în tigaie şi scurse de ulei)

Varianta 2) umplutura de brânză de vaci şi pancetta

400g brânză de vaci (frecată cu ierburi de Provence, sare şi piper)

300g pancetta (sau şuncă presată, sau bacon) rumenită sau nu într-o tigaie

Varianta 3) umplutură de patru feluri de brânză

200g brânză de vaci sărată

200g mozzarella mărunţită

200g feta (sau altă brânză cremoasă)

200g parmezan

 

Ce trebuie să faci:

Varianta 1)

Opăreşti spanacul, apoi îl treci sub un jet de apă rece (ca să îşi păstreze culoarea vie). Îl laşi să se scurgă într-o sită.

P1290770P1290775

Într-o tigaie, pui un cub de unt, un căţel de usturoi tăiat mărunt şi o linguriţă de ierburi de Provence şi le laşi să sfârâie puţin, apoi adaugi spanacul. Pui sare şi piper după gust. Îl căleşti 5 minute, amestecând continuu, apoi îl scoţi într-un castron şi îl laşi să se răcorească bine.

P1290780

Întinzi foaia de plăcintă (pe care ai dezgheţat-o complet în prealabil) şi o potriveşti pe tavă (poţi pune hârtie de copt, pentru a te asigura că nu se lipeşte). Surplusul de foaie (dacă ai) poate fi tăiat fâşii subţiri cu care poţi decora la final plăcinta. Dar nu e musai.

P1290783

Peste foaia din tavă puneţi spanacul într-un strat uniform. Presăraţi deasupra cubuleţele de mozzarella, iar deasupra organizaţi feliile de bacon cât mai egal distribuite.

P1290784P1290787

Bateţi ouăle cu smântânaă, sare şi piper, şi turnaţi în strat uniform peste tot. Dacă v-au rămas fâşii de foaie, puteţi orna după imaginaţia fiecăruia. Musai daţi cu o pensulă înmuiată în ou şi pe fâşiile ornament.

P1290794

 

Varianta 2)

Întinzi foaia în tavă ca la varianta 1). Tapetezi foaia cu un strat uniform de brânză de vaci, în care ai amestecat ierburi de Provence, sare şi piper după gust. Presari şi pancetta (sau şuncă, sau bacon, sau toate trei) din belşug.

P1290802P1290806

Poţi presăra şi cuburi de mozzarella dacă vreţi. Torni ouăle cu smântână, sare, piper şi ierburi de Provence, ca la varianta 1). Ornezi cu fâşiile de aluat rămase.

P1290811P1290813

Varianta 3)

Întinzi foaia în tavă ca la varianta 1).  Amesteci brânza de vaci cu 3 linguri de smântână, cu feta (sau altă brânză cremoasă) şi cu 100g parmezan. Torni amestecul peste foaie, uniformizezi, apoi presari cuburile de mozzarella. Torni ouăle bătute ca la varianta 1) şi ornezi cu fâşiile de foaie rămase. Peste tot, presari restul de parmezan.

P1290815P1290818

Dai la cuptor plăcinta timp de 25 de minute (sau cât are nevoie în cuptorul tău, încât să fie rumenă şi foaia crescută). Eu am copt-o în cuptorul preîncălzit la 170 grade.

P1290799P1290809

P1290822P1290831

Enjoy! E foarte bună şi caldă şi rece. Şi poate fi făcută cu orice ai prin frigider.

No comments:

Post a Comment