Tuesday 20 May 2014

Crema de zahar ars

P1240482

O metoda clasica si sigura, cu care nu aveti cum sa dati gres. Tot ce trebuie sa faceti este sa urmati pas cu pas reteta, fara abatere. Va dau reteta cu cantitatile deja dublate, pentru ca sigur nu v-ajunge altfel.

 

Ce va trebuie:P1240338

1 litru lapte

4 oua intregi

8 galbenusuri

10 linguri de zahar

1 pastaie de vanilie (sau inlocuiti 5 linguri de zahar cu zahar vanilinat si/sau esenta de vanilie)

 

Ce trebuie sa faceti:

Aprindeti cuptorul si lasati-l sa se incinga la o temperatura medie (150-160 grade Celsius).

Puneti la fiert laptele cu batonul de vanilie si 5 linguri de zahar. Cand incepe sa clocoteasca, dati focul mic si amestecati pana cand zaharul este complet topit, apoi stingeti focul.

Intr-o oala (cu capacitate de min. 2 litri, si la care sa aveti capac potrivit) puneti la topit 5 linguri de zahar la foc mic. Nu il scapati din ochi, pentru ca se arde foarte usor.

 P1240343

Cand zaharul a devenit caramel si vascos, rotiti cratita pe toate partile in asa fel incat fundul si peretii acesteia sa fie complet acoperiti cu un strat de zahar ars. Lasati la racit (zaharul va deveni sticlos pe peretii oalei).

P1240345

Puneti la fiert o cratita mare cu apa (in care sa incapa oala cu zahar ars fara sa depaseasca 3/4 din inaltinea ei). Deocamdata puneti doar apa la fiert, nu bagati cratita in ea!

Amestecati intr-un castron cele 4 oua si cele 8 galbenusuri, pana la omogenizare. Daca faceti asta cu un mixer, folositi-l la cea mai mica viteza. Ouale nu trebuie sa faca spuma.

Scoateti pastaia de vanilie din laptele fiert, apoi turnati cate un polonic peste oua, amestecand intr-una. Nu turnati laptele fiert dintr-o data, pentru ca veti obtine omleta!

Cand laptele si ouale au fost omogenizate, strecurati compozitia printr-o sita foarte fina in cratita cu zahar ars. Puneti capacul. Puneti oala cu totul in cratita mare cu apa fiarta.

P1240349

Dati la cuptor timp de 50-60 minute (in functie de cuptor si de oua). Verificati cu o scobitoare dupa 50 min. Daca iese curata, e gata, daca nu, mai lasati cat trebuie.

P1240354

Lasati crema de zahar ars sa se raceasca in cratita cu apa (insa faca capac). Apoi bagati la frigider. Abia dupa cateva ore la frigider e gata de servit.

P1240441

Enjoy!

No comments:

Post a Comment