Am facut cunostinta cu rubarba in Anglia, unde se foloseste intens in deserturi. In Romania este mai mult o planta furajera, nedescoperita de publicul pofticios. Eu va incurajez sa o incercati in aceasta varianta delicioasa, dulce-acrisoara.
Ce iti trebuie:
(eu am dublat cantitatile de mai jos, si am facut 2 tavi)
pentru aluatul sfaramicios (crumble):
150g faina
1 lingurita praf de copt
120 g zahar
110 g unt sau margarina pentru copt
150 g migdale si/sau nuci si/sau alune pisate (crude, nesarate)
un praf de sare
pentru stratul de fructe:
1 kg rubarba
1 kg zmeura
(proportiile fructelor pot varia, precum si fructele in sine. De exemplu, rubarba este excelenta si de sine statatoare, dar poate fi combinata si cu capsune, mere, pere, afine)
100g zahar
1 lingura amidon sau faina de porumb (sau maizena)
1 paharel (shot glass) de visinata sau vin de Porto (optional)
1 esenta de vanilie
Ce trebuie sa faci:
Dai drumul la cuptor, sa se incinga la 180 grade Celsius.
Prepari aluatul astfel: amesteci intr-un bol faina, zaharul, migdalele/nucile si praful de copt, si amesteci bine. Tai untul sau margarina (rece, din frigider) in cubulete, apoi, cu mainile, amesteci treptat untul in bol, peste amestecul de faina cu zahar. Freci bine intre degete untul pana cand compozitia devine unsuroasa si sfaramicioasa, ca un aluat pentru biscuiti. Cand untul este in intregime incorporat, dai compozitia la frigider.
Prepari fructele astfel: Intr-o cratita incapatoare, pui rubarba taiata bucati mari, (2-3 cm), impreuna cu zaharul si amidonul sau faina de porumb. Amesteci si lasi la foc mic pana cand zaharul se topeste si sucul lasat de rubarba incepe sa se ingroase. Adaugi zmeura, visinata si esenta de vanilie, si amesteci. Lasi 2 minute, apoi iei pe de foc.
Asamblarea: Pui fructele calite intr-o tava termorezistenta, apoi presari deasupra aluatul, in bucati mici, dar relativ egale ca grosime. Eu am facut bilute de aluat pe care apoi le-am presat cu degetele, ca sa acopere o suprafata cat mai mare.
Dai la cuptorul incins timp de 25 de minute (pana cand aluatul capata o culoare aramie, rumena). Scoti din cuptor si lasi sa se racoreasca 10 minute, apoi servesti fierbinte, cu inghetata de vanilie (sau custard, dar asta e alta chestiune pe care romanii n-au descoperit-o inca).
Enjoy!
No comments:
Post a Comment