Wednesday 27 August 2014

Rhubarb and raspberry crumble (placinta sfaramicioasa cu rubarba si zmeura)

 

P1270728

Am facut cunostinta cu rubarba in Anglia, unde se foloseste intens in deserturi. In Romania este mai mult o planta furajera, nedescoperita de publicul pofticios. Eu va incurajez sa o incercati in aceasta varianta delicioasa, dulce-acrisoara.

 

Ce iti trebuie:

(eu am dublat cantitatile de mai jos, si am facut 2 tavi)

pentru aluatul sfaramicios (crumble):P1270651

150g faina

1 lingurita praf de copt

120 g zahar

110 g unt sau margarina pentru copt

150 g migdale si/sau nuci si/sau alune pisate (crude, nesarate)

un praf de sare

pentru stratul de fructe:

1 kg rubarba

1 kg zmeura

(proportiile fructelor pot varia, precum si fructele in sine. De exemplu, rubarba este excelenta si de sine statatoare, dar poate fi combinata si cu capsune, mere, pere, afine)

100g zahar

1 lingura amidon sau faina de porumb (sau maizena)

1 paharel (shot glass) de visinata sau vin de Porto (optional)

1 esenta de vanilie

 

Ce trebuie sa faci:

Dai drumul la cuptor, sa se incinga la 180 grade Celsius.

Prepari aluatul astfel: amesteci intr-un bol faina, zaharul, migdalele/nucile si praful de copt, si amesteci bine. Tai untul sau margarina (rece, din frigider) in cubulete, apoi, cu mainile, amesteci treptat untul in bol, peste amestecul de faina cu zahar. Freci bine intre degete untul pana cand compozitia devine unsuroasa si sfaramicioasa, ca un aluat pentru biscuiti. Cand untul este in intregime incorporat, dai compozitia la frigider.

P1270660 P1270661 P1270666 P1270667 P1270668 P1270669

Prepari fructele astfel: Intr-o cratita incapatoare, pui rubarba taiata bucati mari, (2-3 cm), impreuna cu zaharul si amidonul sau faina de porumb. Amesteci si lasi la foc mic pana cand zaharul se topeste si sucul lasat de rubarba incepe sa se ingroase. Adaugi zmeura, visinata si esenta de vanilie, si amesteci. Lasi 2 minute, apoi iei pe de foc.

P1270671 P1270673 P1270674 P1270675

Asamblarea: Pui fructele calite intr-o tava termorezistenta, apoi presari deasupra aluatul, in bucati mici, dar relativ egale ca grosime. Eu am facut bilute de aluat pe care apoi le-am presat cu degetele, ca sa acopere o suprafata cat mai mare.

P1270682 P1270683 P1270688 P1270689 P1270702 P1270703

Dai la cuptorul incins timp de 25 de minute (pana cand aluatul capata o culoare aramie, rumena). Scoti din cuptor si lasi sa se racoreasca 10 minute, apoi servesti fierbinte, cu inghetata de vanilie (sau custard, dar asta e alta chestiune pe care romanii n-au descoperit-o inca).

P1270711 P1270712 P1270713 P1270714 P1270721 P1270725

Enjoy!

No comments:

Post a Comment