Tuesday, 8 January 2013

Tiramisú


P1090053

Ce iti trebuie:
5 oua (separat galbenusul si albusul)
100 g zahar (preferabil pudra, dar merge si tos)
500 g mascarpone
300 g piscoturi
350 ml cafea tare, neindulcita, (espresso) rece
Amaretto (lichior de migdale)
Rom
2 Esenta de vanilie
3 linguri cacao pudra, pentru ornat





Ce trebuie sa faci:

Faci cafeaua si o racesti, apoi amesteci in ea o esenta de vanilie, 3 linguri de amaretto si 3 linguri de rom.

O pui intr-un vas larg (bol) si o lasi deoparte. Aici vei inmuia piscoturile mai tarziu.

Bati galbenusul cu zaharul pana se topeste zaharul complet. Adaugi crema de branza si amesteci pana la omogenizare, apoi adaugi o esenta de vanilie, 3 linguri de amaretto si 3 linguri de rom.

Bati separat albusul, pana se face o spuma care ‘sta in picioare’.

Daca ai uitilizat un mixer pana acum, e momentul sa renunti la el. Incorporezi albusul in crema in 3 etape, cu o lingura de lemn, sau cu un tel in forma de para.

Intr-o tava, pui un strat subtire din crema obtinuta, doar cat sa ungi un pic fundul tavii. Apoi inmoi piscoturile in bolul cu cafea, unul cate unul, si le ordonezi in tava. Piscoturile nu trebuie sa ramana in bol nici o clipa. Trebuie scufundate in cafea rapid, pana cand sunt acoperite, apoi extrase imediat si puse in tava, altfel se inmoaie si se rup, si nici nu-ti ajunge cafeaua pentru toata tava.

P1090054P1090055

Dupa ce ai aliniat un strat de piscoturi, le acoperi cu jumatate din cantitatea de crema pe care ai obtinut-o mai devreme. Apoi mai pui un strat de piscoturi, si ultimul strat, de crema.

P1090058
Pudrezi totul cu un strat fin de cacao (printr-o sita fina), acoperi cu folie si bagi la frigider minim 5 ore, dar preferabil 12 ore, ca sa dai timp piscoturilor sa absoarba crema si sa se inmoaie, si toate aromele sa se intrepatrunda.

P1090068

Este super simplu de facut, nu necesita coacere, iar daca ti se pare ca mascarpone este prea scump, poti sa inlocuiesti jumatate din cantiate cu o alta crema fina de branza, sau chiar cu smantana foarte groasa si cremoasa.

P1090078

No comments:

Post a Comment