o cutie de foi de lasagne (preferabil Barilla, pentru rezultate garantate)
250g carne tocata de vita
250g carne tocata de porc (poate fi inlocuita tot cu vita, sau chiar cu pui)
2 cepe taiate marunt
1 morcov ras
o conserva de 250-300g rosii decojite (maruntite)
300g mozzarella taiata felii subtiri, sau, si mai bine, rasa (se poate inlocui cu cascaval)
300-400ml suc de rosii
200g unt (sau margarina solida pentru gatit)
400g faina
800ml lapte
ulei
sare, piper
jumatate de pahar de vin rosu (optional)
parmezan pentru ornat si servit, optional un ou si 3 linguri de smantana
Ce trebuie sa faci:
Lasagne se face in 3 etape. Prima data trebuie facut sosul (ragu), apoi sosul bechamel, apoi asamblarea propriuzisa a straturilor de lasagne.
Etapa 1: Ragu
Intr-o cratita, sau tigaie adanca, pui la calit ceapa cu morcovul ras in putin ulei, iar dupa cateva minute pui si carnea tocata, amesteci bine si lasi la inabusit cu un capac, la foc mic, amestecand la fiecare 5 minute. Cand carnea este aproape facuta, adaugi rosiile maruntite si vinul, pui capacul, si mai lasi inca 10 minute, apoi pui si sucul de rosii, dai focul mai mare, si amesteci totul cateva minute, pana la omogenizare. Condimentezi dupa gust.
Pui cratita deoparte, si treci la etapa a doua.
Etapa 2: Bechamel
Intr-o craticioara adanca, pui la topit untul (sau margarina). Cand untul este lichid, adaugi cate o lingura de faina si amesteci cu o lingura de lemn cu coada lunga (pentru usurinta in manevrare cand se umple craticioara). Cand ai incorporat cata faina incapea (sa nu-ti ramana faina care nu se mai prinde in guguloiul de grasime), incepi sa adaugi laptele rece AMESTECAND INTR-UNA. Este foarte important sa nu te mai opresti din amestecat pana la stingerea focului, si sa adaugi laptele treptat, pe masura ce compozitia o cere, altfel, ti se fac cocolosi.
Daca totusi ti s-au format cocolosi, nu e sfarsitul pamantului! Strecori sosul printr-o sita, la sfarsit, si continui ca si cum nimic nu s-a-ntamplat :)
Cand tot laptele a fost incorporat in sos, condimentezi un pic cu sare si piper, si il lasi deoparte pana la faza urmatoare. Sosul trebuie sa aiba o consistenta cremoasa, dar foarte lichida.
Etapa 3: Asamblarea
Intr-o tava adanca, torni cu un polonic niste sos bechamel, cat sa acoperi uniform tot fundul tavii.
Asezi ordonat foi de lasagne, ina asa fel incat sa acoperi toata suprafata tavii.
Torni cu polonicul sos bechamel cat sa acoperi uniform foile de lasagne.
Pui un strat de sos ragu, intins uniform, dar cu grija, sa nu deranjezi foile de dedesubt.
Presari mozarella rasa (sau asezi la distante egale feliile de mozzarella).
Torni peste tot inca un polonic de bechamel.
Asezi un strat nou de foi de lasagne si repeti etapele de mai sus, in ordine, pana ajungi la marginea de sus a tavii. Ordinea este: foi, bechamel, ragu, mozzarella, bechamel, foi.
Ultimul strat trebuie sa fie doar foi, bechamel, mozzarella, parmezan. Optional, poti bate un ou deasupra, amestecat cu smantana, pentru a-I da un aspect si mai rumenit la final. Dar nu e musai.
Acopera tava cu folie de aluminiu, si bag-o in cuptorul incins timp de 30 de minute.
Dupa 30 min, scoate-i folia de aluminiu, si mai las-o inca 15 minute la cuptor, sa prinda culoare la suprafata si sa se inchege bine.
Dupa ce o scoti din cuptor, trebuie lasata sa se raceasca un pic, pentru ca altfel nu isi pastreaza forma cand o tai.
Presari parmezan deasupra, si infuleci rapid, pentru ca mori de pofta, la cat de bine arata!
Enjoy!
De la cititori:
Teddy T. a facut lasagne exact in ziua in care am postat reteta, si iata rezultatul:
haha, abia acum am vazut.. desi am trecut de aceasta poza de 2-3 ori si mi se parea cunoscuta :D
ReplyDeletecapodopera :D