Tuesday 5 February 2013

Lasagne

 

IMG_1021

 

 

Ce iti trebuie:IMG_0959

o cutie de foi de lasagne (preferabil Barilla, pentru rezultate garantate)

250g carne tocata de vita

250g carne tocata de porc (poate fi inlocuita tot cu vita, sau chiar cu pui)

2 cepe taiate marunt

1 morcov ras

o conserva de 250-300g rosii decojite (maruntite) IMG_0961

300g mozzarella taiata felii subtiri, sau, si mai bine, rasa (se poate inlocui cu cascaval)

300-400ml suc de rosii

200g unt (sau margarina solida pentru gatit)

400g faina

800ml lapte

ulei

sare, piper

jumatate de pahar de vin rosu (optional)

parmezan pentru ornat si servit, optional un ou si 3 linguri de smantana

 

Ce trebuie sa faci:

Lasagne se face in 3 etape. Prima data trebuie facut sosul (ragu), apoi sosul bechamel, apoi asamblarea propriuzisa a straturilor de lasagne.

 

Etapa 1: Ragu

Intr-o cratita, sau tigaie adanca, pui la calit ceapa cu morcovul ras in putin ulei, iar dupa cateva minute pui si carnea tocata, amesteci bine si lasi la inabusit cu un capac, la foc mic, amestecand la fiecare 5 minute. Cand carnea este aproape facuta, adaugi rosiile maruntite si vinul, pui capacul, si mai lasi inca 10 minute, apoi pui si sucul de rosii, dai focul mai mare, si amesteci totul cateva minute, pana la omogenizare. Condimentezi dupa gust.

IMG_0965

Pui cratita deoparte, si treci la etapa a doua.

 

Etapa 2: Bechamel

Intr-o craticioara adanca, pui la topit untul (sau margarina). Cand untul este lichid, adaugi cate o lingura de faina si amesteci cu o lingura de lemn cu coada lunga (pentru usurinta in manevrare cand se umple craticioara). Cand ai incorporat cata faina incapea (sa nu-ti ramana faina care nu se mai prinde in guguloiul de grasime), incepi sa adaugi laptele rece AMESTECAND INTR-UNA. Este foarte important sa nu te mai opresti din amestecat pana la stingerea focului, si sa adaugi laptele treptat, pe masura ce compozitia o cere, altfel, ti se fac cocolosi.

IMG_0966

Daca totusi ti s-au format cocolosi, nu e sfarsitul pamantului! Strecori sosul printr-o sita, la sfarsit, si continui ca si cum nimic nu s-a-ntamplat :)

Cand tot laptele a fost incorporat in sos, condimentezi un pic cu sare si piper, si il lasi deoparte pana la faza urmatoare. Sosul trebuie sa aiba o consistenta cremoasa, dar foarte lichida.

 

Etapa 3: Asamblarea

Intr-o tava adanca, torni cu un polonic niste sos bechamel, cat sa acoperi uniform tot fundul tavii.

Asezi ordonat foi de lasagne, ina asa fel incat sa acoperi toata suprafata tavii.

Torni cu polonicul sos bechamel cat sa acoperi uniform foile de lasagne.

IMG_0963

Pui un strat de sos ragu, intins uniform, dar cu grija, sa nu deranjezi foile de dedesubt.

IMG_0971

Presari mozarella rasa (sau asezi la distante egale feliile de mozzarella).

Torni peste tot inca un polonic de bechamel.

IMG_0973

Asezi un strat nou de foi de lasagne si repeti etapele de mai sus, in ordine, pana ajungi la marginea de sus a tavii. Ordinea este: foi, bechamel, ragu, mozzarella, bechamel, foi.

IMG_0974

Ultimul strat trebuie sa fie doar foi, bechamel, mozzarella, parmezan. Optional, poti bate un ou deasupra, amestecat cu smantana, pentru a-I da un aspect si mai rumenit la final. Dar nu e musai.

IMG_0991

Acopera tava cu folie de aluminiu, si bag-o in cuptorul incins timp de 30 de minute.

Dupa 30 min, scoate-i folia de aluminiu, si mai las-o inca 15 minute la cuptor, sa prinda culoare la suprafata si sa se inchege bine.

P1090158

Dupa ce o scoti din cuptor, trebuie lasata sa se raceasca un pic, pentru ca altfel nu isi pastreaza forma cand o tai.

P1090173

Presari parmezan deasupra, si infuleci rapid, pentru ca mori de pofta, la cat de bine arata!

P1090178

Enjoy!

 

 

De la cititori:

Teddy T. a facut lasagne exact in ziua in care am postat reteta, si iata rezultatul:

Lasagne Teddy

1 comment:

  1. haha, abia acum am vazut.. desi am trecut de aceasta poza de 2-3 ori si mi se parea cunoscuta :D

    capodopera :D

    ReplyDelete