Wednesday 20 March 2013

Carbonara

 

Simplu, rapid, gustos: spaghetti carbonara!

P1150414

Ce iti trebuie:P1150394

500 g spaghetti (eu am folosit spaghete integrale de la Barilla)

250 ml smantana de gatit (eu aveam si un rest de smantana nomrmala, si am adaugat-o la sos)

300 g mozarella rasa (poti inlocui cu cascaval)

200 g bacon sau sunculita taraneasca taiata fasii

3 oua (2 intregi si de la al treilea doar galbenusul)

3 linguri ulei

50 g unt (sau ulei, pentru prajit)

sare, piper

 

 

Ce trebuie sa faci:

Pui spaghetele la fiert in apa deja clocotinda, sarata dupa gust, si in care ai pus si vreo 2-3 linguri de ulei. Fierbi exact cat scrie pe pachet, apoi scurgi apa, pastrand o cana de zeama pentru prepararea sosului.

P1150398

Intre timp, prepari sosul pentru paste astfel:

Pui la prajit in unt (sau in ulei) fasiile de bacon/sunca pana cand se rumenesc bine, apoi le dai la o parte.

P1150393

Intr-un castron incapator, spargi 2 oua si adaugi si glbenusul de la al treilea, si le bati cu sare si piper dupa gust, apoi pui smantana si omogenizezi.

P1150399

Adaugi si mozzarella sau cascavalul ras.

P1150400

Cat ai prajit tu sunculita si ai amestecat ouale cu smantana, sigur au fiert si pastele, asa ca le scurgi, dar pastrezi intr-o cana o parte din apa in care au fiert. Pastele raman tot in oala fierbinte in care au fiert, dar fara apa, si cu focul stins.

Pui cateva linguri din apa de la paste in sosul obtinut inainte, si omogenizezi. Continui sa pui cate 2-3 linguri si sa amesteci pana cand capata o consistenta vascoasa, dar nu excesiv de lichida. Chiar daca ti se pare ca apa subtiaza sosul, de fapt ea contine amidonul din paste, care leaga sosul mai bine.

Cand esti multumit/a de consistenta sosului, incepi sa adaugi cate un polonic peste paste, in oala, si sa amesteci. Trebuie sa nimeresti operatiunea asta la o temperatura inca ridicata, insa nu suficient de fierbinte incat sa iti transforme ouale din sos in omleta si sa ti se taie sosul. De aceea, incerci cu un pololic mai intai, omogenizezi, iar daca vezi ca se coaguleaza oul din sos, mai astepti un pic pana incerci din nou. Sosul trebuie sa ramana omogen si cremos.

P1150401

Cand ai incorporat tot sosul in oala de paste, pui in castroane si presari sunculita rumena deasupra fara zgarcenie. De obicei, la carbonara se amesteca si sunculita in sos, insa mie mi se pare mai funky si mai aspectos daca o pui deasupra. Enjoy!

P1150412

No comments:

Post a Comment