Dragilor, stiu ca am mai publicat de curand doua retete de inghetata, dar am prins gustul concursurilor culinare, asa ca iata, acum particip la un concurs organizat de Laura Adamache (blogul culinar preferat, mai ales pentru usurinta in navigare si fotografiile minunate) si Delimano. De aceea, va propun Reteta de Inghetata cu Nutella si Stafide a Laurei Adamache… with a personal twist!
Ce iti trebuie:
1 lingura miere
40 g zahar
10 g amidon de porumb
460 ml lapte
1 lingura lapte condensat indulcit cu gust de caramel (nu se regaseste in reteta originala)
200 ml frisca lichida
100 g stafide
150 g buline de ciocolata alba (ca o varianta la stafide si o abatere de la reteta originala)
rom si/sau Amaretto (reteta originala zice Brandy)
Ce trebuie sa faci:
Pui la inmuiat stafidele intr-un bol cu apa calduta amestecata cu 3 linguri de rom si 1 lingura de Amaretto si le lasi deoparte.
Pui intr-o craticioara laptele in care ai dizolvat amidonul si zaharul, si tii la foc mic pana incepe sa fiarba si sa devina cremos. Cu o lingura de lemn sau o spatula, amesteci in continuu inca 5 minute, controland bine fundul craticioarei, sa nu se formeze cocolosi.
Cand laptele a devenit cremos si dens, iei de pe foc si adaugi laptele condensat (optional), Nutella si mierea si amesteci pana la omogenizare.
Pui craticioara la racit intr-un vas mai mare cu apa rece (eventual cu gheata). Daca nu faci asta, va dura foarte mult pana se raceste.
Cand compozitia s-a racit complet, bati frisca (incat sa fie relativ cremoasa si pufoasa, dar nu foarte tare) si le amesteci.
Pui la congelator intr-o caserola, si scoti dupa 40 de minute, pentru a sparge cristalele de gheata care se formeaza (asta daca nu ai o masina de inghetata si scapi de bataia de cap).
Storci stafidele foarte bine, si le adaugi in caserola, apoi pui inapoi in congelator. Reteta originala zice sa tii stafidele la inmuiat timp de 15 minute, dar la mine nici dupa 40 nu se inmuiasera bine, asa ca verificati din cand in cand in ce stadiu se afla.
Eu am despartit compozitia in doua caserole, si am facut una cu stafide, conform retetei Laurei, si una cu bucatele de ciocolata alba, ca sa variez un pic.
Din 40 in 40 de minute, iti pui ceasul sa sune si mai amesteci in inghetata, pentu a te asigura ca nu raman cristale de gheata. Faci asta de cel putin 3-4 ori.
Apoi te bucuri de inghetata si tii fingers crossed pentru mine sa castig oala Delimano Presto Pressure Cooker.
Enjoy!
No comments:
Post a Comment